Wat is coaching?

communicatiewinkel-coachingBij coaching staat een vraag van de deelnemer centraal. De coach komt niet met antwoorden, maar stelt vragen, spiegelt, vat samen en vraagt door. Daardoor krijg je inzicht in je manier van functioneren. Op het werk of in andere situaties leer je effectiever je doel te bereiken.

(Team)coaching helpt je verder met de ontwikkeling van jezelf en je team. In de ideale situatie werkt het hele team samen aan een gemeenschappelijk doel en kan iedereen daarbinnen zijn talenten ontplooien. Coaching van een team is bedoeld voor ieder teamlid, soms in aanwezigheid van de leidinggevende maar meestal zonder.

Als je een conflict hebt met een leidinggevende zal de coach je vragen het probleem te omschrijven en informeren of dat soort conflicten vaker voorkomt. Een conflict met je baas is geen probleem, maar als het regelmatig gebeurt duidt het op een patroon. Als je je hiervan bewust wordt, kun je samen met je coach een manier vinden om het op te lossen. 

Als je je persoonlijke effectiviteit of je zelfvertrouwen wilt verhogen, is coaching een goede training op maat en helemaal aangepast aan jouw wensen en leerdoelen. Je krijgt beter inzicht in jezelf en concrete hadvatten aangereikt om je doelstellingen te realiseren. 

Jeanette Scholten, communicatieadviseur a.i. : 'Ik ken Anja via een van mijn vorige opdrachtgevers, Rijkswaterstaat. Ook tijdens onze opdracht daar, heb ik veel gehad aan haar nuchtere kijk op zaken. Zij heeft veel ervaring en kan je goed van advies voorzien, zonder direct de oplossing aan te reiken, maar je voornamelijk zelf te laten nadenken en een richting te laten kiezen. Anja is niet alleen een hele prettige coach en collega, maar ook een fijn mens. Haar aandacht en rustige manier van kijken naar ‘problemen’ werkte voor mij heel verhelderend.'